Darmowe szkolenia

Kursy, studia I stopnia, MBA, studia magisterskie i doktorackie w całej Polsce.
Akademia Nauki | język angielski, callan, metoda callana, techniki
EFS - bezpłatne szkolenia. UNIA EUROPEJSKA.
Tytuł projektu: Język angielski metodą SITA oraz warsztaty z komunikacji wewnątrz zespołu...
OKE Łódź - Okręgowa Komisja Egzaminacyjna w Łodzi
bezpłatne szkolenia dla nauczycieli finansowane ze środków Europejskiego Funduszu
Język angielski, Język niemiecki. Język francuski. Język rosyjski
www.komisja.pl
Biuro Karier KUL
tłumaczenia, szkolenia językowe, FMCG, administracja samorządowa,
możliwościach podjęcia pracy; zapisy na bezpłatne szkolenia,
kariera.kul.lublin.pl
LTM - Language Training for Management: kursy językowe dla firm
Szkolenia językowe dla firm i instytucji, tematyczne seminaria językowe.
Przebieg szkolenia. realizacja materiału. nadzór metodyczny. bezpłatne lekcje
Warszawianka - Praca w stolicy bezpłatne kompleksowe szkolenie z zakresu zakładania firmy
m.in. asertywność itp. szkolenia językowe dostosowane do indywidualnych potrzeb uczestniczek,
Nauka, języki, kursy - Gdańsk, Gdynia, Sopot - Nauka w Trójmieście
nauka.trojmiasto.pl
szkolenia - Katalog firm - Polish Yellow Pages szkolenia wyjazdowe ˇ szkolenia handlowe ˇ szkolenia językowe
bezpłatne szkolenia w wersji multimedialnej: ponad 200 godzin
www.yellowpages.pl

Stypendia

Program stypendialny im. Lane’a Kirklanda
Stypendia w instytutach Joint Research Centre Stypendia naukowe JRC mają na celu rozwój możliwości szkoleniowych i wymiany naukowców.
www.kpk.gov.pl
STYPENDIA NAUKOWE NATO.
Program naukowy NATO daje możliwości skorzystania z systemu stypendialnego na prowadzenie badania w jednym z krajów NATO www.grantyeuropejskie.pl/arch_ge/12/nato.htm
Oferta stypendialna
Bureau for Academic Recognition and International Exchange Homepage.
www.buwiwm.edu.pl/wym/intro.htm
Edukacja w Polsce : Szkoły, uczelnie, stypendia - Wortal Edukacyjny Informacje o uczelniach, szkołach, kursach i szkoleniach, o targach edukacyjnych. Aktualności, konkursy, wydarzenia i artykuły o tematyce edukacyjnej.
www.edukacjawpolsce.pl
Stypendia im. Josepha Conrada - British Council - Poland
Od 1989 r. brytyjskie Ministerstwo Spraw Zagranicznych funduje stypendia Chevening znane Stypendia im. Josepha Conrada.
www.britishcouncil.org/pl/ poland-scholarships-joseph-conrad-chevening.htm
"Dyplom z Marzeń". Stypendia dla młodzieży Polsko-Amerykańska Fundacja Wolności, dziennik Rzeczpospolita i Fundacja Edukacyjna Przedsiębiorczości zapraszają do współpracy organizacje pozarządowe
wiadomosci.ngo.pl/wiadomosci/
Stypendia.CyberForum.edu.pl
Baza stypendiów naukowych w serwisie CyberForum.edu.pl.
www.cyberforum.edu.pl/stypendia.php3

Edukacja

PRAWO W INTERNECIE

Ogólnodostępny Internetowy System Informacji Prawnej
na stronach Sejmu RP www.sejm.gov.pl/

Polski Serwer Prawa www.prawo.lex.pl/ Zawartość: Dzienik Ustaw 1995-2003; Monitor Polski 1995-2003; konstytucja i kodeksy; ustawy podatkowe; orzecznictwo; czasopisma; wskaźniki; zmiany w prawie; arbitraż.

Prawniczy Serwis Informacyjny www.e-prawnik.pl/

Portal Prawno-Gospodarczy www.infor.pl/

Serwis prawniczy Domu Wydawniczego ABC www.abc.com.pl/serwis/

NAUKA W POLSCE I NA ŚWIECIE

Ministerstwo Nauki i Informatyzacji  www.naukapolska.pap.pl - serwis prowadzony przez PAP finansowany przez Ministerstwo Nauki i Informatyzacji. Nowości i informacje w pełnych tekstach, w podziale na dziedziny: człowiek, zdrowie, społeczeństwo, przyroda, technika, kosmos.

Nauka Polska www.nauka-polska.pl Witryna Ośrodka Przetwarzania Informacji działającego dla promocji nauki polskiej. OPI gromadzi informacje o stanie nauki polskiej i wynikach badań naukowych prowadzonych w kraju i za granicą. Bazy danych, m.in. "Ludzie nauki polskiej", badania naukowe SYNABA, rozprawy doktorskie i habilitacyjne.

BIBLIOTEKI ONLINE

THE WWW VIRTUAL LIBRARY - Virtual Library-Engineering: www.vlib.org/Engineering. Bogaty zbiór adresów stron WWW, głównie placówek akademickich i naukowych. Wszystkie dziedziny nauki. Lista tematyczna. Sprawne wyszukiwanie.

The Internet Public Library www.ipl.org to bogaty serwis School of Information Uniwersytetu Michigan. Wśród Subject collections zawiera Science&Technology, funkcja wyszukiwania, rezultat: wiele linków do stron i źródeł elektronicznych (czasop.), gwarantowany poziom co najmniej college'u.

SCIRUS www.scirus.com/ to bezpłatna Internetowa wyszukiwarka naukowa (nauka, technika, medycyna). Znajduje strony Internetowe na zadany temat, a także artykuły z czasopism naukowych i patenty. Wyszukiwanie obejmuje wyłącznie witryny naukowe. Łącznie ponad 69 milionów witryn WWW. KSIĄŻKI ONLINE - wersje pełnotekstowe w jęz. polskim (skrypty, podręczniki, wykłady - również w przekazie multimedialnym)

Biblioteka Główna Akademii Górniczo-Hutniczej udostępnia skrypty (techn.) online pełnotekstowe oraz fragmenty www.bg.agh.edu.pl/skrypty

Wirtualna Biblioteka Sieci Semantycznej Politechniki Gdańskiej www.wbss.pg.gda.pl oferuje na razie głównie starodruki (42) i parędziesiąt skryptów i podręczników.

Wielkopolska Biblioteka Cyfrowa www.wbc.poznan.pl w dziale "Materiały dydaktyczne" są również skrypty związane z naukami ścisłymi i techniką.

Polska Biblioteka Internetowa www.pbi.edu.pl

Biblioteka Literatury Polskiej w Internecie www.monika.univ.gda.pl/~literat

Port Wydawniczy Literatura.net.pl www.literatura.net.pl po bezpłatnej rejestracji umożliwia pobranie w postaci plików książek dostępnych w ofercie gratisowej, oraz bogatszej, płatnej.

KSIĄŻKI ONLINE - wersje pełnotekstowe w jęz. angielskim Uniwersytet Pensylwanii udostępnia bezpłatnie pełne teksty ponad 10 000 książek z różnych dziedzin: www.digital.library.upenn.edu/books, również nauka i technika.

Pierwsza biblioteka elektroniczna "Projekt Gutenberg" www.gutenberg.net

SŁOWNIKI I ENCYKLOPEDIE

LEKSYKA Online - bezpłatne Słownik angielsko-polski i polsko-angielski (ponad 275 000 haseł) Słownik niemiecko-polski i polsko-niemiecki (ponad 17 400 haseł) Pełna wersja dostępna dla komputerów z domeny PŁ, ogólnodostępna wersja bezplatna www.leksyka.pl

LING (ogólnodostępny, bezpłatny) www.ling.pl - angielsko-polski oraz polsko-angielski. Niemal 100 000 haseł w każdej części, jednorazowo przeszukiwanie 14 słowników (w tym branżowe chemiczny, astronomiczny, medyczny) - słowniki angielsko - angielskie (6 słowników) - słowniki języka niemieckiego (prawie 14 000 haseł w każdej części) - słowniki języka francuskiego (prawie 14 000 haseł w każdej części) - słowniki języka hiszpańskiego (ponad 14 000 haseł w każdej części) - słowniki języka włoskiego (ponad 14 000 haseł w każdej częśći) - słownik ortograficzny języka polskiego (ok. 52 000 haseł)

Słownik polsko-niemiecki i niemiecko-polski www.dep.pl

Słownik polsko-angielski i angielsko-polski www.dict.pl

Słownik anglojęzyczny terminologii komputerowej (niemal 13 000 haseł) Free On-Line Dictionary of computing w UK www.foldoc.doc.ic.ac.uk/foldoc

Słownik angielski (anglojęzyczny) WWW Merriam-Webster Dictionary www.m-w.com/netdict.htm

954 Słowniki angielskie, łącznie ponad 3 000 000 haseł One Look Dictionaries (anglojęzyczne) www.onelook.com/index.html

Słownik Kopalińskiego wyrazów obcych i zwrotów obcojęzycznych www.slownik-online.pl

Komplet słowników PWN (język polski) www.slowniki.pwn.pl

Encyklopedie (również Britannica), słowniki, biblioteki, ciekawostki (sprawdź swój IQ) - zbiór linków do stron anglojęzycznych www.freeality.com/encyclopt.htm

Internetowa encyklopedia PWN (jęz. pol.) www.encyklopedia.wp.pl

WIKIPEDIA - internetowa bezpłatna Wolna Encyklopedia (jęz. pol.) http://pl.wikipedia.org/ o założeniu "Open Conent", działa na zasadzie "public domain" i GNU FDL. Wersja polska liczy ponad 27 000 haseł, angielska prawie 230 000, niemiecka niemal 67 000. Zawiera sporo haseł dotyczących nauk ścisłych i trochę nt. techniki. Wersje w róznych językach są różne, nie są tłumaczeniem. Uwaga: Korzystanie wymaga własnej oceny wiarygodności uzyskanych infiormacji. Mimo to jest polecana i popularna na całym świecie. WIKIPEDIA - Wikiportale (jęz. pol.) pl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia: Wikiportale składowe Portale prezentują więcej informacji niż w haśle encyklopedycznym, zgrupowane na dany temat linki. Obecnie działające polskie wikiportale: Biologia, Chemia, Fantastyka, Geografia, Historia, Informatyka, Matematyka, Muzyka, Polityka, Psychologia, Sport. Następne są w trakcie tworzenia.

Poradniki językowe!!!

Interaktywne "poradnie" przy wydziałach filologicznych uniwersytetów rozwiązują na bieżąco kłopoty z językiem polskim (email, telefon - natychmiastowa porada) - skarb dla autorów wszelkich prac naukowych!
www.poradniajezykowa.us.edu.pl
slowniki.pwn.pl/poradnia/ poradnia językowa PWN INTERNET